Ауторски тим представе „Распевана младост" испред истоимене скулптуре (Фотографија: Сари Ембер)
Ауторски тим представе „Распевана младост" испред истоимене скулптуре (Фотографија: Сари Ембер)

Марио Бануши вишеструко је талентовани млади глумац и редитељ пореклом из Албаније, који живи и ради у Атини. У оквиру главног програма 57. Битефа београдска публика моћи ће да погледа његову другу по реду представу „Збогом, Линдита“ у продукцији Народног позоришта Грчке.

Инспирисана историјом Балкана и његовим загробним обичајима и праксама, ова представа на суптилан и упечатљив начин доноси дубоко интимну причу о суочавању са губитком вољене особе. Пратећи дешавања у једном балканском породичном дому, редитељ гради јединствену поетику свог уметничког израза и поставља питање о томе шта значи рећи збогом? Kако се живот наставља после смрти оних које волимо?

Детаљ из представе „Збогом, Линдита" (Фотографија: Теофилос Цимас)
Детаљ из представе „Збогом, Линдита" (Фотографија: Теофилос Цимас)

Након серије успешних наступа и критика у Грчкој, Банушијев комад свој међународни живот почиње управо на 57. Битефу, након чега ће ова представа кренути на европску турнеју. На овај начин Битеф наставља једну од мисија фестивала, а то је промовисање нових имена у међународном контексту.

„Збогом, Линдита“ на програму је у четвртак, 5. октобра (20.00 часова) на сцени „Мира Траиловић“ позоришта Атеље 212.

Погледајте трејлер за представу „Збогом, Линдита"
Погледајте трејлер за представу „Збогом, Линдита"

Публика ће у оквиру главног програма бити у прилици да погледа и мађарску представу „Распевана младост“ у продукцији Kуће савремене уметности Трафо из Будимпеште. Ауторски тим овог комада, који има изузетно успешан фестивалски живот, чине Јудит Берец, Бенце Ђерђ Палинкаш и Мате Сигети. Они на занимљив начин преиспитују изградњу националног стадиона (Пушкаш арена) у Мађарској.

Овај стадион, посвећен нацији, изграђен је на месту ранијег стадиона који је пак био посвећен народу. На некадашњем улазу у стадион налазила се скулптура грчког вајара, дисидента Макриса Агамемнона. Названа „Распевана младост“ она је преживела период када су многа уметничка дела, настала у доба социјализма, уклоњена из јавног простора, док стадион посвећен народу није.

Погледајте трејлер за представу „Распевана младост"
Погледајте трејлер за представу „Распевана младост"

Ова оперета, чији је либрето састављен од изјава политичара у јавном простору и медијима, баш као и поменута скулптура, сведоче о последњих седамдесет година турбулентне мађарске историје и о томе колико су уметност и музика истовремено биле кључан фактор како промовисања идеологије владајућих структура, тако и побуне младих.

У оквиру овогодишњег Битефа, „Распевана младост“ имаће два извођења у Битеф театру - 8. и 9. октобра са почетком у 20 часова.

Снаго, не пристај да будеш нечија

Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра. Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика фестивала биће у прилици да у главном програму погледа девет  представа које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Амбасада Савезне Републике Немачке и Гете Институт. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Generali осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Србија, 1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping Center и Halo Creative тим.