Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Овогодишњи Битеф биће одржан од 3. до 10. октобра у Београду, а међународни фестивалски жири којим ће председавати проф. др Ана Вујановић одлучиваће о главним наградама фестивала. На другој по реду конференцији за медије у сусрет овогодишњем Битефу, која је одржана данас на тераси хотела Индиго, тим фестивала дружио се са представницима медија и најавио овогодишњи међународни жири.

Како је открио уметнички директор Битефа Никита Миливојевић, председница жирија биће проф. др Ана Вујановић (ХЗТ, Универзитет уметности у Берлину; СНДО, Академија за позориште и плес, Универзитет уметности у Амстердаму).

Жири ће чинити и Жорис Лакост, драмски писац и позоришни редитељ, уметнички директор „Енциклопедије речи“, Наташа Барбара Грачнер, глумица и професорка глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију Универзитета у Љубљани, Синиша Илић, ликовни и уметник перформанса, сценограф и кустос и Ирис Рафетзидер, драматуршкиња фестивала Винер Фествохен.
Они ће одлучивати о томе ко ће добити овогодишње награде фестивала - Гран при „Мира Траиловић“ и Специјалну награду „Јован Ћирилов“.

Никита Миливојевић; Фото: Тања Дробњак
Никита Миливојевић; Фото: Тања Дробњак

Такмичарски програм чине представе „Деца сунца“ (Немачка), „Збогом, Линдита“ (Грчка), опера-перформанс „Сунце и море“ (Литванија), „Распевана младост“ (Мађарска), „#Jeanne“ (Шведска), „Wаkatt“ (Белгија, Буркина Фасо), као и домаће продукције „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом“ и „Као и све слободне дјевојке“.

Поред главног програма, Миливојевић је скренуо пажњу и на пратећи програм 57. Битефа, који чине Сусрети са ауторима, Битеф полифонија и Циркобалкана. Циљ фестивала је да и ове године понуди и развије теоријски дискурс који ће пратити селекцију главног програма. Тим поводом проф. др Ана Вујановић одржаће предавање „Од пролетеријата до прекаријата - и назад!“

ЕВРОПСКИ ДУХ БИТЕФА

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији истакла је на конференцији за медије да је поносна што Делегација ЕУ у Србији шести пут подржава Битеф фестивал.

„Од почетка наше сарадње, циљ нам је да подржимо најновије позоришне тенденције, као и да помогнемо уметницима и професионалцима да успоставе нова партнерства у култури. Кроз ову подршку, желимо да охрабримо и оснажимо уметнике и културну заједницу у Србији и да помогнемо да се шира јавност сензибилише о значају трансформативне и креативне моћи уметности“, изјавила је Халачева „Културна сцена Србије има толико тога да понуди и допринесе нашем заједничком богатом и разноликом европском културном простору. Зато нас не чуди што је Србија једна од најуспешнијих учесница нашег програма Креативна Европа, главног покретача Европске уније за подршку култури, како у ЕУ, тако и у Србији.“

Пламена Халачева; Фото: Тања Дробњак
Пламена Халачева; Фото: Тања Дробњак

Кристоф Фелдхуес, директор Гете Института, подсетио је да ова институција подржава фестивал од његовог настанка и представио немачки комад „Деца сунца“ у извођењу Шаушплихауса из Бохума, којим ће 57. Битеф званично бити отворен. Реч је о комаду Максима Горког у режији Матеје Колежник.

„Матеја деконструише ову консталацију и ставља је у ране шездесете године, што омогућава поглед на друго, а опет, не толико другачије друштво, све представљено на хиперреалистичној сценографији Орфеа Фогта“, навео је Кристоф Фелдхуес. Он је напоменуо и да је комад био уврштен у програм најугледнијег позоришног фестивала савремених комада у Берлину, где је посебно истицана његова савременост наглашена трагичним континуитетом индивидуалног неуспеха супротстављеног реалним изазовима времена.

Кристоф Фелдхуес; Фото: Тања Дробњак
Кристоф Фелдхуес; Фото: Тања Дробњак

Мариа Леванти, амбасадорка Грчке, говорила је о представи „Збогом, Линдита“ у режији младог редитеља Марија Банушија, у продукцији Народног позоришта Грчке. Како је рекла, реч је о једној од представа које су изазвале највеће интересовање ове године у Атини.

„Ово дело испоставило се као најпозитивније изненађење у грчким позоришним дешавањима, јер је млади 25-годишњи редитељ успео да дирне све оне који су је видели“, казала је Леванти. „Марио Бануши је дошао из Албаније у Грчку са шест година, а успомене из родног места и искуства из своје нове земље креирао је представу у чијем средишту је тема суочавања са губитком и коначног растанка од најмилијих. У представи нема дијалога, што је чини доступном свима.“

Мариа Леванти; Фото: Тања Дробњак
Мариа Леванти; Фото: Тања Дробњак

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Онлајн продаја улазница са попустом од 20% траје све до 10. септембра у 23:59 часова. После тог датума улазнице ће на сајту фестивала моћи да се купе са попустом од 10%.  По редовним ценама улазнице ће од 11. септембра моћи да се купе и на благајни Битефа, где ће моћи да се купи и комплет улазница са попустом од 30%. Благајна ће и ове године бити отворена у фестивалском прес центру, на првом спрату МТС дворане, на Тргу Николе Пашића.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији, Гете Институт, Амбасада Савезне Републике Немачке и Амбасада Грчке. Партнер и пријатељ Битефа је и New Moment New Ideas Company, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Генерали осигурање Србија, Ерсте Банк а.д. Нови Сад, као и пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija1664 Blanc и Somersby, Рајићева Shopping CenterAlma QuattroInfo Media Group, Acibadem Bel medic, програм „Свака лименка се рачуна“ и Halo Creative тим.