Фото: Тања Дробњак
Фото: Тања Дробњак

Испред Битефа на конференцији су говорили Милош Латиновић, Ксенија Ђуровић и Тијана Грумић, а од пријатеља фестивала били су присутни Тамара Симовић (испред Ерсте банке) и Ненад Лалић (Ђенерали осигурање Србија). На почетку ударна вест: најављено је да ће 57. Битеф свечано отворити Боро Драшковић, позоришни и филмски редитељ. Директор Битеф театра Милош Латиновић истакао је да је Бора Драшковић у позоришту поставио најзначајнија дела у широком уметничком луку, од Шекспира до Молијера, Горког, Чехова, Кафке, Кочића, Киша... Његове представе и филмови су награђивани више пута. У Југословенском драмском позоришту је 1969. режирао чувену представу „Када су цветале тикве“. Као важно господин Латиновић истиче да је Бора Драшковић био члан иницијативног одбора и члан жирија Битефа 1967. године. Представе на главном програму Битефа Боро Драшковић је оцењивао још четири пута: 1974., 1980., 1990. и 1996. године. Речима: „Тако да, ето, имамо једног од последњих људи који су основали ову манифестацију од значаја за град Београд, од значаја за нашу Србију, али и, ја мислим, од значаја за позориште и уметност целог света.“, Милош Латиновић закључује овај сегмент, а блог пратите у наредним данима јер вас можда очекује још нешто на ову тему!

Потом реч препушта продуценткињи Ксенији Ђуровић и драматуршкињи Тијани Грумић, коселекторкама Битефа уз уметничког директора Никиту Миливојевића. Тијана Грумић детаљно представља главни и пратећи програм уз подсећање на свечано отварање 4. октобра које ће претходити представи Деца сунца. Такође се говорило о пратећем програму, 11. Циркобалкани и 24. Полифонији која се ове године одржава под слоганом: „Двориште, шума, џунгла“. Осим три представе, Полифонија као и у претходним годинама доноси и многе радионице, разговоре...  

Након тога Ксенија Ђуровић истиче да се осећа узбуђење у Битефовом тиму. Говори о томе да је интересовање за овогодишњи програм велико и да поред гостију који већ традиционално долазе на фестивал, долазе и неки нови. Међу њима су се нашли бројни новинари и критичари, али и истраживачи, театролози, предавачи, кустоси, па и представници других фестивала из целе Европе.

Такође подсећа на чланове жирија: председница жирија Ана Вујановић, одржаће предавање 5. октобра у 18:00 у МТС дворани. У жирију ће такође бити и Наташа Барбара Грачнер које се сви сећају из вишеструко награђене представе Али: страх једе душу, Синиша Илић, један од наших истакнутијих визуелних и перформанс уметника, затим Жорис Лакост, већ добро познат Битефовој публици и Ирис Рафетзидер која долази са фестивала Винер Фествохен. Ксенија истиче да је Битеф фестивалу заиста велика част да има овакав престижан жири.

Поменуто је и загревање за фестивал које ће се одржати у суботу испред ТЦ Рајићева, од 15:00 до 20:00 часова. Ту ће се кроз игру, заправо обарање руку,  и опуштен разговор заинтересованима приблићити представе и сам фестивал. У 15 часова догађај ће започети пикселатом, својеврсним муралом од лименки које је Битеф тим скупљао као мали допринос рециклажним процесима у Србији. Ова акција се реализује уз помоћ програма „Свака лименка се рачуна“. Наши блогери ће такође бити присутни и „изаћи на црту“ и „одмерити снаге“.  

Потом је Милош Латиновић дао реч Тамари Симовић, специјалисткињи за интерне комуникације и друштвеноодговорно пословање компаније Ерсте банка. Тамара Симовић истиче да је ово већ трећа година за редом како Ерсте банка подржава Битеф. Она истиче: „Данас смо се нашли да пребродимо све препреке и задржимо оно што је важно, дакле, неговање културе и уметности. Само онда када верујемо у себе и снаге усмеримо ка правим вредностима, онда можемо да кажемо да градимо бољу будућност за све нас.“ Потом је Душан Лалић из Ђенерали осигурања говорио о свом виђењу Битефа као манифестацији која увек води рачуна о традицији, а и да увек прелази границе. Такође се радује будућности и будућем партнерству са фестивалом.  Речи ових саговорника, као и  њихова дугогодишња сарадња али и многих других великих компанија са Битефом, показују само да има још оних који итекако имају слуха и за културу и уметност, па и за сам Битеф.

Милош Латиновић истиче да су у процесу опредељивања за слоган сви желели да поруче да Битеф није ничији, него да је наш. Говори да је поента у томе да Битеф фестивал буде фестивал свих нас који верујемо у лепоту и у важност уметности и културе за једну земљу.